
Φτάνοντας κανείς στην πόλη της Θήβας από την κύρια οδό που ερχόταν από τις Πλαταιές και πριν διαβεί τις Ηλέκτρες Πύλες στο νοτιοανατολικό άκρο της Καδμείας, συναντούσε πρώτα στα αριστερά του το Iερό του Ηρακλέους. Τα αρχιτεκτονικά και κινητά ευρήματα, καθώς και το πλήθος των επιγραφικών τεκμηρίων από την ανασκαφή του ιερού χώρου, συνδυάζονται αρμονικά με τις μαρτυρίες των αρχαίων κειμένων. Πολύτιμες είναι οι περιγραφές του Πινδάρου και του Παυσανία, που μαρτυρούν τη λατρεία του Ηρακλή και των παιδιών του, αυτών που απέκτησε με τη Μεγάρα, κόρη του Κρέοντα.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Παυσανία,
ο αρχιτέκτων και μάντης Τροφώνιος από τον Ορχομενό
ανήγειρε μαζί με τον αδελφό του, τον Αγαμήδη,
την οικία του Αμφιτρύωνα και της Αλκμήνης στη Θήβα,
δηλ. των γονέων του Ηρακλή:
ἐν ἀριστερᾷ δὲ τῶν πυλῶν, ἃς ὀνομάζουσιν Ἠλέκτρας, οἰκίας ἐστὶν ἐρείπια ἔνθα οἰκῆσαί φασιν Ἀμφιτρύωνα διὰ τὸν Ἠλεκτρύωνος θάνατον φεύγοντα ἐκ Τίρυνθος: καὶ τῆς Ἀλκμήνης ἐστὶν ἔτι ὁ θάλαμος ἐν τοῖς ἐρειπίοις δῆλος. οἰκοδομῆσαι δὲ αὐτὸν τῷ Ἀμφιτρύωνι Τροφώνιόν φασι καὶ Ἀγαμήδην [...].
(Αριστερά από τις πύλες που ονομάζονται «Ηλέκτρες», είναι τα ερείπια μίας οικίας όπου λένε πως έζησε ο Αμφιτρύων, όταν έφυγε από την Τίρυνθα για το φόνο του Ηλεκτρύωνα. Και της Αλκμήνης ακόμα ορατό είναι το δωμάτιο μες στα ερείπια. Λένε ότι το έχτισαν για τον Αμφιτρύωνα ο Τροφώνιος και ο Αγαμήδης.)
Παυσανίας Βοιωτικά, 9 XI. 1
Στις ανασκαφές βρέθηκε τμήμα στοάς και περιβόλου που οριοθετούσε κενοτάφιο, μέσα στο οποίο πιθανώς τελούνταν οι εναγισμοί προς τιμήν των παιδιών της Μεγάρας.
Επίσης, κάτω από την οδό Πολυνείκους, βρέθηκαν δύο μονολιθικοί βωμοί, καθώς και βωμός τέφρας με παχύ στρώμα διαδοχικών στρώσεων καύσης, μέσα στην οποία περιέχονταν μεγάλες ποσό-
τητες καμμένων οστών και κεραμικής των γεωμετρικών και των αρχαϊκών χρόνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου