
Οδός Πινδάρου
Στο ισόγειο-ημιυπόγειο υπήρχε το Φωτογραφείο Νικολάου Καραχλή και μετέπειτα Νικολάου Τσώλη.
Το συγκεκριμένο σπίτι υπήρξε και κατοικία του Ευστρατίου Καλόπαιδος.
Ήταν Θηβαίος δικηγόρος και συμβολαιογράφος. Το 1891 ανέλαβε τις πρώτες ανασκαφές στη Θήβα, για να βρει τα ίχνη του αρχαίου εξωτερικού τείχους της. Επιπλέον, ήταν πρωτοπόρος στη συλλογή αρχαιοτήτων στη Βοιωτία. Ως μέρος της κοινωνικής του δραστηριότητας, πολύ συχνά έδινε διαλέξεις αφιλοκερδώς για την ελληνική ιστορία.
Οι αρχαιότητες που συνέλεξε ο Καλόπαις και άλλοι πρωτοπόροι στεγάστηκαν στο παλιό σχολείο της πόλης. Ο Καλόπαις απευθύνθηκε στην Αρχαιολογική Εταιρεία των Αθηνών και η συλλογή έγινε αργότερα ο πυρήνας των αρχαιοτήτων που εκτίθενται στο αποκαλούμενο «πρώτο αρχαιολογικό μουσείο» της Θήβας, το οποίο ιδρύθηκε το 1894.
Σε αυτό το σπίτι, ο Ευστράτιος Καλόπαις συνήθιζε να φιλοξενεί πολλούς Έλληνες και ξένους μελετητές που επισκέφθηκαν την πόλη. Είμαστε βέβαιοι ότι ο Στέφανος Κουμανούδης, ο Σπυρίδων Φιντικλής και ο Παναγιώτης Ευστρατιάδης, πρωτοπόροι τής ελληνικής αρχαιολογίας, φιλοξενήθηκαν εδώ.
Είναι πολύ πιθανό ότι εδώ έμειναν και οι Γερμανοί Ernst Fabricius (αρχαιολόγος) και Ulrich von Wilamowitz-Moellendorff (φιλόλογος), όταν ήρθαν να μελετήσουν τη Θήβα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου